Harmoniaviikko

Viime viikolla vietettiin maailmanlaajuista uskontojen ja katsomusten välisen yhteisymmärryksen viikkoa. Se sai alkunsa Jordanian kuninkaan Abdullah II:n tekemästä aloitteesta YK:n yleiskokoukselle, joka julkilausumallaan hyväksyi sen ja julisti helmikuun ensimmäisen viikon uskontojen väliseksi yhteisymmärryksen viikoksi (World Interfaith Harmony Week) vuonna 2010.

Idean takana on ajatus siitä, että eri uskonnollisista taustoista tulevat ihmiset huomiosivat ja korostaisivat yhteisiä arvojaan ja tekisivät niistä vahvan siteen, jolla lujittaa oman yhteiskuntansa rauhaa ja harmoniaa.

Myös me täällä Resalat Islamilaisessa Yhdyskunnassa haluamme olla mukana rakentamassa yhteiskuntarauhaa ja sopuisaa rinnakkaiseloa.

Tämän vuoden Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon avasi USKOT-foorumin varapuheenjohtaja, piispa Kaarlo Kalliala 1.2.2016 Balderin salissa Helsingissä. Puheessaan Kalliala osuvasti sanoi: ’Kun uskonto on syvällä ihmisen identiteetissä, kun se on kokonainen elämänmuoto ja kun sitä harjoitetaan julkisesti ja yhteisöllisesti, se on myös kulttuurisen yhteenkuuluvuuden peruste. Yhteiskuntarauhan kannalta on riskialtista, jos mihin tahansa ryhmään – uskonnolliseen tai muuhun – kuuluva kokee, ettei hänellä identiteettinsä vuoksi ole samoja oikeuksia ja yhtä hyviä elämisen mahdollisuuksia kuin muilla. Tällaisia kokemuksia syntyy silloin kuin maailma muuttuu: kun talous taantuu, kun ympäristö lakkaa olemasta elinkelpoinen, kun varallisuutta, voimavaroja tai valtaa jaetaan yhteiskunnassa tai koko maailmassa uudelleen.’

Pastori Heidi Rautionmaata voidaan hyvinkin kutsua Suomen uskontodialogin äidiksi, sillä hän on jo vuosia tehnyt arvokasta työtä uskontojen välisen ymmärryksen lisäämiseksi ideoimalla erilaisia kohtaamistapoja. Hän on järjestänyt mm. paneelikeskusteluja, rauhanrukoushetkiä, erilaisia retkiä, uskonnollisen taiteen iltoja ja tutustumiskäyntejä eri uskonnollisiin yhteisöihin ja näin saattanut saman pöydän ääreen ihmisiä erilaisista uskonnoista ja vakaumuksista.

Kiitos Heidille siitä, että hän järjesti tälle uskontojen ja katsomusten välisen yhteiymmärryksen viikolle kohtaamisen Espoon ja Helsingin seurakuntayhtymän kansainvälisistä asioista ja maahanmuutosta vastaavien toimijoiden ja oman yhdyskuntamme kanssa. Tapaaminen oli lämminhenkinen ja ainoastaan se harmitti, että aika loppui kesken.

Paula Kemell

Puheenjohtaja Resalat Islamilainen Yhdyskunta