Jumalan ykseys

Jumalan ykseys

Islamin tärkein opetus ja sen uskon peruspilari on Jumalan ykseys. Tawhid, islamin keskeisin käsite, opettaa että on olemassa vain yksi Jumala. Tawhid sana voidaan kääntää suomeksi ykseytenä.

”Sano: Hän Jumala on yksi.” (Koraani 112:1)

Islam on Jumalan ykseydestä täysin taipumaton ja tinkimätön. Jumalan ykseys on Koraanin, islamin pyhän kirjan, tärkein viesti. Koraani ilmestyi kirjana Profeetta Muhammadille (s) ja se on muslimien uskon mukaan Jumalan sana. Koraani myös opettaa, että kaikki Jumalan profeetat ovat viestittäneet maailmalle tästä Jumalan ykseydestä:

وَ ما أَرْسَلْنا مِنْ قَبْلِكَ مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ نُوحي إِلَيْهِ أَنَّهُ لا إِلهَ إِلاَّ أَنَا فَاعْبُدُونِ

Emmekä ole lähettäneet sinua ennen yhtäkään lähettilästä, paitsi että paljastimme hänelle, ettei ole muuta jumalaa kuin Minä, ja Minua täten palvokaa.” (21:25)

Tämä opetus löytyy myös muista pyhistä kirjoista:

”Jeesus vastasi: Tärkein on tämä: ‘Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra.’” (Mar. 12:29) Koraanissa Jumala jatkuvasti käskee ihmisiä hylkäämään kaikki muut Jumalat ja palvomaan vain yhtä ja ainutta Jumalaa. Siksi Hän on myös lähettänyt profeettoja muistuttamaan ihmiskuntaa tästä.

لَقَدْ أَرْسَلْنا نُوحاً إِلى قَوْمِهِ فَقالَ يا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ ما لَكُمْ مِنْ إِلهٍ غَيْرُهُ

Ja lähetimmehän Noan hänen kansalleen, ja hän sanoi: Kansani, palvokaa Jumalaa, ei teillä ole muuta jumalaa kuin Hän.” (7:59)

Profeetta Muhammadin (rauha hänelle) aikaiset arabit tapasivat palvoa epäjumalia, patsaita, jotka olivat itse veistäneet kivestä tai puusta, tai muotoilleet savesta. Jumala kielsi heitä tekemästä tätä ja muistutti heitä, että tämä heidän epäjumalien palvonta oli järjen vastaista.

قُلْ أَ تَعْبُدُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ ما لا يَمْلِكُ لَكُمْ ضَرًّا وَ لا نَفْعاً وَ اللَّهُ هُوَ السَّميعُ الْعَليمُ

”Sano: palvotteko Jumalan sijasta sellaista, mistä ei ole teille haittaa tai hyötyä, ja Jumala, Hän on Kuuleva ja Tietävä.” (5:76)

Puolustaessaan uskoaan, he väittivät näiden epäjumalien olevan Jumalan tyttäriä, ja toimivan välikäsinä heidän ja Jumalan välillä. Jumala vastasi heille:

وَ لَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلْ أَ فَرَأَيْتُمْ ما تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ أَرادَنِيَ اللَّهُ بِضُرٍّ هَلْ هُنَّ كاشِفاتُ ضُرِّهِ أَوْ أَرادَني بِرَحْمَةٍ هَلْ هُنَّ مُمْسِكاتُ رَحْمَتِهِ قُلْ حَسْبِيَ اللَّهُ عَلَيْهِ يَتَوَكَّلُ الْمُتَوَكِّلُونَ

Jos kysyt heiltä ken loi taivaat ja maan, he vastaavat: Jumala. Sano: ettekö siis näe, että se mitä te rukoilette Jumalan sijasta, jos Jumala haluaisi vahingoittaa minua, voisivatko ne poistaa tuon vahingon? Tai jos Hän haluaisi armahtaa minua, voisivatko ne pidättää Hänen armonsa? Sano: Jumala riittää minulle, Häneen luottavat luottajat.” (39:38)

Jumalan vallalla ei ole mitään rajaa. Hän pystyy tekemään mitä haluaa. Hän armahtaa ne, ketkä ansaitsevat Hänen armahduksensa ja rankaisee niitä, jotka ansaitsevat Hänen rangaistuksensa, eikä kukaan voi estää Häntä tekemästä tätä.

أَ لَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ لَهُ مُلْكُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ يُعَذِّبُ مَنْ يَشاءُ وَ يَغْفِرُ لِمَنْ يَشاءُ وَ اللَّهُ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَديرٌ

Eikö hän tiedä, että Jumala, Hänelle kuuluu taivaiden ja maan valtakunta; Hän rankaisee ketää tahtoo, ja antaa anteeksi kenelle tahtoo, ja Jumala on kaikkeen kykeneväinen.” (5:40)

Jumalan kykeneväisyyden lisäksi myös Hänen tietonsa on rajatonta.

وَ هُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَليمٌ

… Ja Hän on kaikesta tietoinen.” (2:29)

Islam siis opettaa, että on yksi ainoa Jumala, joka on kaikkitietävä, kaikkivoipa. Hän on maailmankaikkeuden ja ihmisten luoja, ja on lähettänyt profeettoja ihmiskunnalle ilmoittamaan olemassaolostaan. Koska Jumala on rajaton ja ääretön kaikissa ominaisuuksissaan, ei ole loogisesti mahdollista, että olisi enemmän kuin yksi Jumala.

لَوْ كانَ فيهِما آلِهَةٌ إِلاَّ اللَّهُ لَفَسَدَتا

Jos maailmassa olisi jumalia muita kuin Jumala, olisi se sekasorrossa.” (21:22)

Koraanissa Jumala muistuttaa meitä kahden tai useamman kaikkivoivan jumalan olemassaolon mahdottomuudesta. Koraani myös opettaa meille monia muita asioita Jumalasta. Se opettaa, että Jumala on aina ollut, ja tulee aina olemaan. Hänellä ei ole alkua eikä loppua.

هُوَ الْأَوَّلُ وَالْآخِرُ

Hän on Ensimmäinen ja Viimeinen…” (57:3)

Hän on luonnut kaiken, eikä häntä itseään ole luotu.

ذلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ خالِقُ كُلِّ شَيْءٍ فَاعْبُدُوهُ

Tuo on Jumala, Herranne, ei ole muuta jumalaa kuin Hän; Hän on luonnut kaiken, joten palvokaa Häntä…” (6:106)

Sen lisäksi, että Jumala on luomakunnan luoja, Hän on myös sen ylläpitäjä ja maailmankaikkeus tarvitsee Häntä, jotta sen olemassaolo jatkuisi.

إِنَّ اللَّهَ يُمْسِكُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ أَنْ تَزُولا وَ لَئِنْ زالَتا إِنْ أَمْسَكَهُما مِنْ أَحَدٍ مِنْ بَعْدِهِ إِنَّهُ كانَ حَليماً غَفُوراً

Jumala ylläpitää taivaita ja maata etteivät ne olemattomiin vaipuisi. Jos ne vaipuisivat olemattomuuteen, ei kukaan pystyisi niitä ylläpitämään Hänen jälkeensä, Hänhän on aina ollut pitkämielinen, anteeksiantava.” (35:41)

Jumala ei vain luonnut maailmankaikkeutta ja jättänyt sitä oman onnensa nojaan, vaan Hän myös jatkuvasti huolehtii luomakunnastaan, ylläpitää sitä ja ohjaa sitä oikeaan suuntaan. Näin ollen Jumalan ykseys ja olemassaolo on niin sanotusti kaikenkattava. Hän on ollut olemassa ikuisesti ennen luomakuntaa, ja on luonut kaiken ja ylläpitää ja hoitaa tätä luomakuntaa ja tämä luomakunta tulee myös palaamaan Hänen luokseen.

إِنَّهُ هُوَ يُبْدِئُ وَ يُعِيدُ

Hän asettaa alulle ja palauttaa.” (85:13)

إِنَّا نَحْنُ نُحْيي وَ نُميتُ وَ إِلَيْنَا الْمَصيرُ

Me annamme elämän ja kuoleman, ja Meitä kohti on reitti.” (50:43)

Jumalan ykseys ja absoluuttinen valta ovat luomakunnan tarkoituisperän olennaisia osia ja ne antavat elämälle suunnan ja merkityksen. Rukoilemme Jumalalta, että Hän auttaa meitä muistamaan tämän tarkoituksen.