Profetius ja Koraani

Profetius ja Koraani

Profeetat ovat valittu parhaiden ihmisten joukosta vastaanottamaan kaikista suurimman kunnian, minkä Jumala voi suoda palvelijalleen. Jumala on puhunut näiden suurten henkilöiden kanssa, jotta he toimisivat Hänen viestinviejinään ihmiskunnalle. Heidän tehtävänään oli toimia Jumalan sanansaattajina kertoakseen ihmisille Jumalan olemassaolosta ja tuonpuoleisesta elämästä, antamaan hyvät uutiset Paratiisista ja varoittamaan Helvetistä.

Ilmestyksen vastaanottaminen

Ilmestys tuotiin profeetalle enkelin kautta, mutta välillä se tapahtui jonkin muun välikappaaleen kautta, kuten esimerkiksi palavan pensaan, jonka kautta Jumala puhui Moosekselle (rh). Harvemmin se myös tuli suoraan ilmestyksenä profeetan sydämeen ja tämä oli kaikista ilmestysmuodoista vaikeinta itse profeetalle.

وَ ما كانَ لِبَشَرٍ أَنْ يُكَلِّمَهُ اللَّهُ إِلاَّ وَحْياً أَوْ مِنْ وَراءِ حِجابٍ أَوْ يُرْسِلَ رَسُولاً فَيُوحِيَ بِإِذْنِهِ ما يَشاءُ إِنَّهُ عَلِيٌّ حَكيمٌ

Ei ole otollista ihmisille, että Jumala puhuisi hänen kansaan muuta kuin ilmestyksen kautta tai verhon takaa tai lähettämällä sanansaattajan, joka Hänen luvallaan ilmoittaa siitä, mitä Hän haluaa. Totisesti Hän on Korkea, Viisas.” (42.51)

Jumala myös lupaa suojella profeettaa enkelien kautta, jottei profeetta vahingossa unohtaisi mitään ilmestyksestä tai tekisi virhettä sen välittämisessä:

عَالِمُ الْغَيْبِ فَلَا يُظْهِرُ عَلىَ غَيْبِهِ أَحَدً إِلَّا مَنِ ارْتَضىَ مِن رَّسُولٍ فَإِنَّهُ يَسْلُكُ مِن بَينِْ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ رَصَدًا لِّيَعْلَمَ أَن قَدْ أَبْلَغُواْ رِسَالَاتِ رَبهمْ وَ أَحَاطَ بِمَا لَدَيهمْ وَ أَحْصىَ كلَُّ شىَْءٍ عَدَدَا

Hän tietää salatun, mutta ei ilmoita salaisuuksiaan muille * paitsi keneen on tyytynyt lähettiläänä, ja tälle Hän asettaa suojelijan käymään hänen edellään ja hänen jäljessään * ollakseen varma, että he todella ovat julistaneet Herransa sanoman; Hän käsittää kaiken, mitä heissä on, ja Hän pitää lukua kaikesta.” (72:26-28)

Pyhä Koraani, joka on muslimien pyhä kirja, on kirja, jonka Profeetta Muhammed (s) sai Jumalalta ilmestyksenä. Arkkienkeli Gabriel toi sen sanat Jumalalta Muhammadille (s) selkeällä arabiankielellä. Muhammad (s) sitten luki nämä omalle kansalleen, jotka kuulivat ja kuuntelivat ja myöhemmin kirjasivat muistiin ilmestyksen sanat:

وَ إِنَّهُ لَتَنزِيلُ رَبِّ الْعَالَمِينَ * نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الْأَمِينُ عَلىَ قَلْبِكَ لِتَكُونَ مِنَ الْمُنذِرِينَ * بِلِسَانٍ عَرَبىٍِّ مُّبِينٍ

Totisesti, tämä Koraani on maailmojen Herralta ilmestyksenä tullut sanoma. * Sen on tuonut mukanaan uskollinen henki * sydämeesi, jotta olisit yksi varoittajista, * selvällä arabiankielellä.” (26:192-5)

Tämän takia muslimit vielä tänäänkin lukevat Koraania arabiankielellä, vaikka eivät ymmärtäisikään arabiankieltä, sillä vain arabiankielistä Koraania voi todella sanoa Jumalan sanaksi. Tosin käännökset ovat kuitenkin yleisessä käytössä, koska on tärkeää ymmärtää Koraanin sanoma.

Koraania lukiessaan muslimi kuuntelee Jumalan sanoja.

Koraani eroaa suuresti kaikista muista maailman kirjoista. Koraanin asema Jumalan sanana tarkoittaa, että kaikkien muslimien tulisi uskoa sen sisältöön, noudattaa sen käskyjä ja elää sen kehoittamalla tavalla.

Suurin osa Koraanin sisällöstä liittyy Jumalan ilmoitukseen omasta olemassaolostaan ja Herruudestaan, Hänen merkeistään, tuonpuoleisesta maailmasta, menneiden profeettojen ja kansojen elämästä, joita pohtimalla voi oppia heidän esimerkeistään, virheistään tai kehoituksistaan hyvään moraaliseen elämään ja oikeudenmukaisuuteen sekä synnin ja paheiden karttamiseen. Koraanissa on noin 6600 jaetta, joista korkeintaan noin 500 liittyy lakioppillisiin asioihin. Jokaisen muslimin tulee koettaa elää näiden käskyjen mukaisesti.

Profeetta koraanin tulkkina

Profeetta Muhammadin (s) tehtävä ei kuitenkaan ollut ainoastaan Koraanin tuominen ihmisille. Hänen tehtävänä oli myös selittää ihmisille Jumalan viestin tarkoitus ja tehdä selkeäksi Koraanin jakeiden merkitys:

وَ أَنزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَينَِّ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيهمْ وَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

Ja Me olemme lähettäneet sinulle ilmestyksenä Muistutuksen, jotta selittäisit ihmisille, mitä heille on lähetetty, ja jotta he miettisivät.” (16:44)

Näin ollen Profeetta Muhammadilla (s) oli erittäin tärkeä rooli Jumalan viestin selittäjänä. Näitä Profeetta Muhammadin (s) opetuksia ja neuvoja välitettiin seuraaville sukupolville, jotka myöhemmin kerättiin kirjakokoelmiin. Nämä kokoelmat muodostavat hadith-perimätiedon. Nämä opetukset ovat muslimeille toiseksi tärkein islamilaisen tiedon lähde Koraanin jälkeen.

Profeetta esimerkkinä ihmisille

Profeetta Muhammad (s) oli Jumalan viestinviejä ja muslimien opettaja ja sen lisäksi hän oli täydellisin esimerkki islamilaisesta elämäntavasta. Hän ei ollut henkilö, joka vain kertoi ihmisille moraalisesta elämästä ja hurskaudesta, vaan myös eli sanomaansa. Hänen käytöksensä oli aina mitä parhainta ja hyveellisintä. Jumala kertoo muslimeille:

لَقَدْ كانَ لَكُمْ في رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كانَ يَرْجُوا اللَّهَ وَ الْيَوْمَ الْآخِرَ وَ ذَكَرَ اللَّهَ كَثيراً

Totisesti teille on Jumalan Lähettiläässä hyvä esimerkki hänelle ken kaipaa Jumalaa ja viimeistä päivää ja muistaa Jumalaa monesti.” (33:21)

Profeetan (s) elämä, hänen tekonsa, sanomansa ja hyväksymänsä asiat olivat kaikki osa hänen perinnettään eli sunnaa. Tämä sunna on myös tallennettu yllämainituissa perimätietokokoelmissa. Jumalan lähettiläänä hänellä oli myös käskyvalta muslimien keskuudessa:

وَ أَطيعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنينَ

…Ja totelkaa Jumalaa ja Hänen Lähettilästään, jos olette uskovaisia.” (8:1)

Muslimien tuli (ja tulee tietenkin edelleen) toimia Jumalan Lähettilään käskyjen mukaisesti ja pyrkiä käyttäytymään hänen esimerkkinsä mukaisella tavalla. Koska Profeetta Muhammadin (s) elämä oli parhainta islamia, ovat parhaimmat muslimit ne, jotka elävät elämäänsä eniten hänen käytöksen, kohteliaisuuden, hyveellisyyden, oikeudenmukaisuuden, hurskauden, armollisuuden ja avokätisyyden tapaisesti.