Profetius

Profetius

Jumalalla on velvollisuus kertoa meille olemassaolostaan ja tehdä meidät tietoisiksi velvollisuuksistamme Häntä kohtaan. Jotta meidät voitaisiin saattaa tilille teoistamme oikeudenmukaisesti Tuomionpäivänä, on tärkeää, että ymmärrämme mitä meiltä odotetaan.

Fitra

Ketään ei voida oikeudenmukaisesti rangaista rikoksesta, jos hän ei ole voinut olla tietoinen tekonsa olleen rikollista. Sama pätee Jumalan tuomioistuimeen. Tämän takia Jumala on ensisijaisesti antanut jokaiselle ihmiselle älyn, jolla hän voi tarkastella asioita ja ymmärtää niiden totuuden, sekä sisäisen moraalisen kompassin, jolla hän voi erottaa väärän oikeasta.

سَنُريهِمْ آياتِنا فِي الْآفاقِ وَ في أَنْفُسِهِمْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَهُمْ أَنَّهُ الْحَقُّ

Tulemme näyttämään tunnusmerkkimme horisonteissa ja heissä itsessään, kunnes heille selkenee, että se on totuus…” (41:53)

Täten Jumalaa etsivä henkilö voi löytää Hänen tunnusmerkkinsä ja Hänen kädenjälkensä ympäröivästä luomakunnasta ja ”horisonteista”, mutta nämä merkit löytyvät myös jokaisen ihmisen sisältä. Jokainen sydän on syvimmillään tietoinen Jumalan olemassaolosta. Tämä monoteismi ja usko yhteen Jumalaan on ihmisen luonnollinen olotila, fitra.

فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنيفاً فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْه

Käännä siis kasvosi uskontoon vilpittömästi, luontaisessa tilassa johon Jumala ihmisen loi…” (30:30)

Fitra ohjastaa ihmistä totuutta ja hyvyyttä kohti ja on näkyvin nuorissa lapsissa, joilla ei ole halua tehdä pahaa eikä ennakkoluuloja. Kuitenkin yhteiskunta ja elämän koettelemukset vääristävät fitran ja sen seurauksena ihminen saattaa unohtaa totuuden. Tätä varten Jumala on valinnut parhaat henkilöt luomakunnastaan toimimaan Hänen sanansaattajinaan ja muistuttamaan ihmisiä heidän velvollisuuksistaan. Nämä sanansaattajat, eli profeetat, ovat tulleet varoittajina ja hyvien uutisten kantajina aina aikojen alusta asti.

رُسُلاً مُبَشِّرينَ وَ مُنْذِرينَ لِئَلاَّ يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَى اللَّهِ حُجَّةٌ بَعْدَ الرُّسُلِ وَ كانَ اللَّهُ عَزيزاً حَكيماً

Lähettiläitä, tuoden hyviä uutisia ja varoittaen, jottei ihmisillä olisi perusteltua tekosyytä lähettiläiden jälkeen. Jumala on Mahtava, Viisas.” (4:165)

Nämä varoitukset helvetin rangaistuksesta, joka kohtaa väärintekijöitä ja paratiisin autuudesta, joka odottaa hurskaita ja oikeamielisiä, ovat siis muistutus meidän moraalisesta velvollisuudesta itseämme, toisiamme ja Jumalaa kohtaan. Asian tärkeyden huomioon ottaen on ymmärrettävää, että tämän tiedotuksen on tärkeä olla tapahtuneen heti alusta asti. Näin ollen islamin opin mukaan jo ensimmäinen ihminen, Aatami (rauha hänelle) oli Jumalan profeetta. Hänen jälkeensä on tullut jatkuva virta Jumalan sanansaattajia muistuttaen ihmisiä kerta toisensa jälkeen Jumalan viestistä.

أُولَٰئِكَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ مِنْ ذُرِّيَّةِ آدَمَ وَمِمَّنْ حَمَلْنَا مَعَ نُوحٍ وَمِنْ ذُرِّيَّةِ إِبْرَاهِيمَ وَإِسْرَائِيلَ وَمِمَّنْ هَدَيْنَا وَاجْتَبَيْنَا

Nämä olivat niitä jotka Jumala siunasi profeetoista, Aatamin jälkeläisistä ja heistä, jotka kannoimme Noan kanssa ja Aabrahamin jälkeläisistä ja Israelin ja niistä, jotka johdatimme ja valitsimme…” (19:58)

Monta profeettaa, yksi viesti

Kaikki profeetat toivat saman viestin islamista: alistumisesta yhdelle ainoalle Jumalalle (21:25). Täten muslimit eivät sano esimerkiksi, että Mooses (rauha hänelle) toi juutalaisuuden tai Jeesus (rauha hänelle) kristinuskon, vaan katsovat kaikkien profeettojen tuonneen tuon yhden ja saman viestin.

وَ الْمُؤْمِنُونَ كلٌُّ ءَامَنَ بِاللَّهِ وَ مَلَئكَتِهِ وَ كُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ لَا نُفَرِّقُ بَينَْ أَحَدٍ مِّن رُّسُلِهِ

… ja uskovaiset, jokainen heistä uskoo Jumalaan ja Hänen enkeleihin ja kirjoihin ja lähettiläisiin (sanoen) ’Emme erottele yhdenkään Hänen lähettiläidensä välillä…” (2:285)

Profeettoja on tullut kaikille kansoille kaikkien aikakausien halki. Islamilaisten perimätietojen mukaan heitä on tullut yhteensä 124,000. Koraani opettaa, että kaikille kansoille on tullut profeettoja.

وَإِنْ مِنْ أُمَّةٍ إِلَّا خَلَا فِيهَا نَذِيرٌ

…Eikä ole kansaa, ellei sille olisi tullut varoittajaa.” (35:24)

Tietenkään tämä ei tarkoita että jokainen henkilö olisi henkilökohtaisesti tavannut profeetan elämänsä aikana, vaan tällä tarkoitetaan, että jokainen kansa ja yhteiskunta on saannut taivaallisen viestin jossain vaiheessa. Tämän takia profeetat lähetettiin tärkeille alueille, jotta heidän viestnsäi saavuttaisi mahdollisimman monen henkilön.

وَمَا كَانَ رَبُّكَ مُهْلِكَ الْقُرَىٰ حَتَّىٰ يَبْعَثَ فِي أُمِّهَا رَسُولًا يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِنَا

Eikä Herrasi koskaan tuhoa sivistystä ennen kuin Hän tuo esille lähettilään sen sydänseudulta, lukien heille Meidän jakeita.” (35:24)

Näin ollen profeetat tulivat jokaiselle kansalle ja sivistykselle jossain vaiheessa heidän kehitystään. Jos Jumalan viesti unohtui tai turmeltui, lähetettiin toinen profeetta varoittamaan ja muistuttamaan. Viimeisenä profeettana lähetettiin Muhammad (rauha hänelle ja hänen jälkeläisilleen), jonka viesti tulisi saavuttamaan koko maailman ja kaikki sen kansat. Tämän vuoksi häntä kuvaillaan armona kaikille kansoille:

وَ ما أَرْسَلْناكَ إِلاَّ رَحْمَةً لِلْعالَمينَ

Emmekä lähettäneet sinua muuta kuin armona kaikille kansoille.” (21:107)

On hyvä myös huomioida, että näiden profeettojen viestiä kuvaillaan ”muistutuksena”, sillä yhdellä tasolla se on toistoa edellisten profeettojen viestistä ja toisaalta se toimii muistutuksena siitä, minkä ihminen jo fitrassaan tiedostaa.

ذلِكَ نَتْلُوهُ عَلَيْكَ مِنَ الْآياتِ وَ الذِّكْرِ الْحَكيمِ

Tämän luemme sinulle jakeista ja viisaasta muistutuksesta.” (3:58)

Tämä muistutus kuitenkin vaatii meiltä ihmisiltä pohdintaa. Meidän tulisi pysähtyä ja miettiä, sillä vasta sitten voimme ymmärtää sen totuuden.

وَ لَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْءَانَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِن مُّدَّكِرٍ

Ja olemmehan tehneet Koraanista helpon muistamista varten, onko siis ketään ken huomioi?” (54:40)

Täten ihmisellä on kaksi muistutusta ja kaksi profeettaa. Yksi profeetta ja muistutus on Jumalan sanansaattaja ja hänen tuoma viesti, toinen on hänen ”sisäinen profeetta” tai fitra ja moraalinen kompassi, joka puhtaana ollessaan voi auttaa ihmistä löytämään johdatuksen.